De personages in dit boek beheersen de kunst van het nietsdoen. Het dagelijks leven wordt vanop een afstand gadegeslaan. Kostelijk en geamuseerd. Wie verstandig is onttrekt zich aan het gewoel en dompelt zich onder in weldadige rust.
En uit de bergen kwam de echo
Wat een knappe verhalenverteller is Khaleid Hosseini!
Ik heb enorm genoten van dit boek. Over hoe verstrekkend de gevolgen kunnen zijn van de keuzes die gemaakt worden.
Dit verhaal speelt zich af in Afghanistan en het begint in de jaren vijftig.
Het hoofdpersonage is Pari. Ze woont in een klein armoedig dorpje op het platteland van Afghanistan. Zij is dan drie jaar en haar broertje van tien Abdullah is meer een vader voor haar dan een broer. Voor Abdullah is zijn kleine zusje alles. We maken kennis met hun vader Saboor en hun stiefmoeder Parwana. Omar, het zoontje van Parwana bij hun vader, is heel jong gestorven. Dan is er nog Iqbar. Door armoede wordt Pari verkocht aan een rijk echtpaar zonder kinderen in Kabul waarvoor hun oom Nabi werkt. Abdullah heeft geen thuis meer zonder zijn zusje Pari en besluit om ooit weg te gaan. Dit zet een hele reeks gebeurtenissen in gang en beïnvloedt hun levens tot ze oud geworden zijn. Het toont ook wat mensen en familieleden elkaar kunnen aandoen, hoe ze elkaar kunnen liefhebben en hoe ze elkaar kunnen pijn doen.

Je aandacht erbij houden
Het is nodig je aandacht bij het verhaal te houden want in het grote verhaal - hoe het verder gaat met de broer en zus - worden veel kleinere verhalen geïntroduceerd over andere personages die dan ook gevold worden en die toch gerelateerd zijn op de een of andere manier met het grote verhaal.
Het tijdsvenster
Het boek is ook niet chronologisch geschreven.
Deel EEN is een verhaal dat de vader vertelt aan Pari en Abdullah in het najaar van 1952. In deel DRIE keren we terug naar het voorjaar van 1949. Parwana's ouders zijn gestorven en ze is alleen met haar tweelingzusje. Saboor zoekt een nieuwe vrouw. Zijn vrouw is gestorven door complicaties bij de geboorte van Pari. Deel VIER is dan weer een brief van een oude man aan een zekere Markos. Het is Nabi, de oudere broer van de tweelingzussen Masooma en Parwana. In 1946 had hij zijn dorp verlaten en was hij verhuisd naar Kaboel. Deel NEGEN speelt zich af in de winter van 2010. Dit betekent dat je je aandacht er goed moet bijhouden en tegelijk blijft het zo boeiend en meeslepend. Want je vraagt je af hoe het in elkaar zit en of Pari en haar broer elkaar ooit gaan weerzien.
In totaal omspant de roman dus meer dan zestig jaar. Van de jaren vijftig en zestig waar Afghanistan nog een rustig land was tot in de 21ste eeuw waar oorlog, extreem geweld en radicaal fundamentalisme - waar in de jaren vijftig en zestig nog geen sprake van was - de boventoon voert.
Waar komt de titel vandaan?
In het dankwoord verklaart de schrijver dat de titel van het boek deels geïnspireerd is op het prachtige gedicht 'Nurse's Song' van William Blake. Het zijn eigenlijk twee gedichten die een tegenstelling uitdrukken. Het eerste gaat over de onschuld van de jeugd en de blijheid van het spelen en het tweede over de hardheid en bitterheid van het latere leven dat door ervaring wijzer is geworden.
Bron: Dankwoord op pagina 415 van het boek en Wikipedia https://nl.wikipedia.org/wiki/Nurse%27s_Song, geraadpleegd op 27/07/2018

Wie is de schrijver?
Khaleid Hosseini is geboren op 4 maart 1965 in Afghanistan, Kabul.
Zijn vader werkte bij het Afghaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en zijn moeder gaf Farsi en geschiedenis op een meisjesschool in Kabul. In 1970 zond het ministerie de familie uit naar Teheran in Iran. Daar ging zijn vader voor de Afghaanse ambassade werken. In 1973 keerde de familie terug naar Kabul. In dat jaar werd ook zijn jongste broer geborenen. In 1976 werd zijn vader door het ministerie van Buitenlandse zaken een baan gegeven in Parijs, Frankrijk. In 1978 vond er een bloedige staatsgreep plaats in Afghanistan waarbij de communisten aan de macht kwamen en het Russische leger een invasie deed in Afghanistan. De Hosseini's wilden niet meer terug keren naar Afghanistan en vroegen politiek asiel aan in de Verenigde Staten. In september 1980 vestigde de familie zich in San José, Californië.
Khaled Hosseini behaalde zijn middelbareschooldiploma in 1984 en studeerde daarna aan de Santa Clara-universiteit, waar hij vier jaar later zijn bachelor biologie behaalde. In 1989 ging hij geneeskunde studeren aan de Universiteit van San Diego, waar hij zijn titel als Doctor of Medicine verdiende. Hij voltooide zijn opleiding tot internist bij het Cedars-Sinai Medisch Centrum in Los Angeles in 1996.
Invloeden
Als kind las hij enorm veel, van Perzische literatuur tot vertalingen van buitenlandse romans. Van Alice in Wonderland tot de misdaadverhalen van Mickey Spillane. In zijn boeken heeft hij de herinneringen aan een vreedzaam Afghanistan verwerkt voor de inmenging van de Sovjet-Unie. Ook zijn persoonlijke ervaringen met de etnische Hazara-bevolking vormen een inspiratie voor zijn boeken. De steden en landen waarin hij heeft gewoond, Kabul in Afghanistan, Parijs in Frankrijk en de Verenigde Staten vormen de achtergrond voor zijn boek 'En uit de bergen kwam de echo'. Het is duidelijk dat hij in zijn boek veel delen van zijn leven heeft verwerkt.
Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Khaled_Hosseini en https://khaledhosseini.com/ geraadpleegd op 27/07/2018

Geniet van het lezen van dit prachtige verhaal, Linda.
Laatste berichten in onze blog
Ontdek het laatste nieuws
Angstige mensen - Fredrik Backman
Een mislukte bankoverval wordt een gijzeling wanneer de overvaller op zijn vlucht een appartement binnenvalt waar op dat moment een bezichtiging plaatsvindt. De aanwezigen leren elkaar steeds beter kennen en onthullen verrassende waarheden over zichzelf. En wie is de gijzelnemer?
Moederziel - Ans Vroom
Over moeders en dochters, en tantes, ja, die ook. Over hoe ze onze voorbeelden zijn en over hoe we de tragiek van de vorige generaties met ons meedragen.