Watervrees - Dirk Bracke

30-03-2020

Sien is doodsbang voor water. Als kind probeerde haar moeder haar in bad te verdrinken en sindsdien is ze panisch voor water en zwembaden. Tot ze Frenkie leert kennen. Zal hij haar helpen haar angst voor water te overwinnen? 


Op 22 maart is het Wereld Water Dag, een internationale dag in het teken van water. Ik besloot mee te doen met de HEBBAN reading challenge die daarbij aansluit. 'Lees een boek met het woord 'water' in de titel'.

Omdat 'Watervrees' van de bekende jeugdauteur Dirk Bracke al een tijdje ongelezen in mijn kast stond, was het tijd om het boek uit de kast te pakken.

Ik heb het boek dan ook in een ruk uitgelezen!

'Watervrees' neemt ons mee in het leven van Sien, een inmiddels 17-jarige die een serieuze rugzak meedraagt. Kind van gescheiden ouders, haar moeder heeft borderline en probeerde haar als kind in bad te verdrinken. Haar vader scheidt van zijn vrouw en neemt Sien en Toby, haar jongere broer, met zich mee. Wanneer de papa sterft, komen ze onder de voogdij van hun tante, de jongere zus van hun vader, die samen woont met haar vriend Steven en baby Edda.

Hoewel het Young adult boek geschikt is voor jongeren vanaf 14 jaar, komt er veel geweld in voor. Verwacht je aan zware thema's zoals aanranding van de eerbaarheid, verkrachting, drugs en geweld.

Het boek leest als een trein. Afwisselend lezen we een hoofdstuk over Sien in het nu, als 17-jarige, en een hoofdstuk over Sien als kind. We leven mee met Sien, haar pijn, verdriet en angsten worden heel tastbaar beschreven.

En dan wordt Sien verliefd op Frenkie, de broer van een meisje dat ook in het opvangtehuis woont. Want bovenal is Sien op zoek naar liefde. Zal Frenkie haar helpen om haar angst voor water te overwinnen? Of zijn zijn bedoelingen niet zuiver?

Een boek dat ik graag heb gelezen, ook als volwassene. De portie geweld en de aangrijpende schrijfstijl maken dat het niet geschikt is voor elke jonge lezer.