Leon & Juliette - Annejet van der Zijl

30-03-2020

Een oud 'modern' liefdesverhaal. Een waargebeurd verhaal van liefde in tijden van gruwel. 

Annejet van der Zijl schrijft het Boekenweekgeschenk in 2020. Eerder las ik van haar 'De dageraad' en het bekende 'Sonny Boy'. Omdat ik fan ben van haar vlotte en boeiende schrijfstijl was ik zeer benieuwd naar dit boekje.

Het is een novelle - 96 pagina's - en ook nu schrijft ze waar ze goed in is. Waar gebeurde historische verhalen waaraan veel research vooraf gegaan is. Dit boekje is daarin niet anders. Literaire non-fictie dus.

Hij: Leon Herckenrath uit het Westlandse Monster neemt de boot vanuit de Rotterdamse haven naar Charleston, South Carolina. Op dat moment het centrum van de Noord-Amerikaanse slavenhandel.

Zij: een jonge slavin, elf jaar.

Leon krijgt een baantje bij James Magnan, die in 1793 uit Haïti vluchtte tijdens de Haïtiaanse revolutie (1791-1804). Leon krijgt gele koorts en wordt verzorgd door een meisje Juliette. Drie jaar later koopt hij haar vrij en trouwt met haar - ze is dan veertien jaar.

Het verhaal begint met een duel - de reden waarom valt niet meer te achterhalen. Daarna volgt een verslag van de gebeurtenissen en het liefdesverhaal zoals de auteur het heeft gereconstrueerd. Leon dient zijn huwelijk met Juliette verborgen te houden voor de omgeving want een huwelijk tussen een blanke man en een slavin die niet meer is dan een stuk vee wordt niet aanvaard. Over die inspanningen doet Annejet van der Zijl verslag. Verwacht geen roman in de stijl van Sonny Boy. Daarvoor is het boek te kort en misschien ook wel wat te geromantiseerd.

Ik heb het gevoel dat in dit boek meer zit - zoals de schrijfster ook zelf aangeeft. Het is wachten op een historische roman over deze liefdesgeschiedenis dat toch wel een bijzonder verhaal is en zeker de moeite waard om te vertellen. Deze novelle kon mij niet helemaal innemen. Daarvoor is het te kort en mistte ik de mooie zinnen en schoonheid van taal die in haar romans wel te vinden is. Dit verhaal heeft meer ruimte nodig om tot zijn recht te kunnen komen.

Ondanks alles een prachtig Boekenweekgeschenk dat het verdiend gelezen te worden.